Kerékpárút projektleírás

Közreműködő szervezet neve:
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedési Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság
Közreműködő szervezet elérhetősége:
H- 1011 Budapest, Fő u. 44-50.
www.szechenyi2020.hu

PROJEKTLEÍRÁS

Projekt címe: Kerékpárút-hálózat fejlesztése az 54. számú főúton – Hajós és Érsekhalma közötti szakasz (79+970 – 81+785 km)

Azonosító szám: KÖZOP-3.5.0-09-11-2015-0058

Kedvezményezett: Érsekhalma Község Önkormányzata

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 160,54 millió Ft

Támogató alap: ERFA

A „Kerékpárút-hálózat fejlesztése az 54. számú főúton – Hajós és Érsekhalma közötti szakasz (79+970 – 81+785 km)” című projekt előzménye, hogy Érsekhalma korábban sikeresen pályázott azon előkészítési projektre, amely keretében elkészültek a kerékpárút kiviteli tervei és lezajlott az engedélyezési eljárás.

Érsekhalma önkormányzata Hajóssal partnerségben valósítja meg a fejlesztést.  Érsekhalma 1815 méternyi, 2,6 méter széles kerékpárutat épít meg a két település közötti, összesen 3968 méteres útból.

A létesítmény mellett 2010 méter hosszan támfalat hoznak létre, amely súlytámfalként viselkedik és biztosított a víztelenítése. A támfal létrehozása azért szükséges, mert maga az árok NATURA 2000-es területen helyezkedik el, amelyet az önormányzat nem vesz igénybe. A támfal teljes hossza mentén, a kerékpárút mindkét oldalán csőkorlát lesz. A csapadékvízet a főút szikkasztó árkaiba vezetik be. A kivitelezés mellett közlekedésbiztonsági fejlesztések is megvalósulnak, valamint 6.741 négyzetméteren zöldterület fejlesztés lesz. A megépülő kerékpárúton napi mintegy 750 kerékpárossal számolnak. A beruházással az önkormányzat hozzájárulhat a biztonságos közlekedési feltételek megteremtéséhez, ennek köszönhetően csökkenhet a balesetek száma.

A fejlesztést indokolja egyrészt az, hogy a hajósi pincefalunak köszönhetően a térségben erőteljes a kerékpáros forgalom. A több mint 1200 pince egy részének érsekhalmai tulajdonosai vannak, akik közül többen gyalog, vagy kerékpárral járnak át. Másrészt a hajósi érseki kastély jelentős turisztikai vonzerőt jelent, a kerékpárút megépítésével pedig vélhetően emelkedik a látogatók száma. További szempont az Érsekhalmán működő gyümölcsfeldolgozó üzem, amelyet sokan közelítenek meg kerékpárral, Hajósról és Érsekhalmáról egyaránt. A kerékpárút nagy segítséget jelent továbbá a főút melletti tanyás térségben élőknek.   

Partnereink: Oldal 1 | oldal2.hu
Készítette: honlap és webáruház készítés www.weboldal-center.hu
© 2011 Érsekhalma Község Önkormányzata. All Rights Reserved.