Kerékpárút összefoglaló

Közreműködő szervezet neve:
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedési Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság
Közreműködő szervezet elérhetősége:
H- 1011 Budapest, Fő u. 44-50.
www.szechenyi2020.hu

Összefoglaló

uniós és hazai támogatásból épül kerékpárút hajós és érsekhalma között

Hajós és Érsekhalma egymással partnerségben épít kerékpárutat a két település között. A fejlesztésre Hajós 199,96 millió forint uniós és hazai támogatást nyert a „Kerékpárút-hálózat fejlesztése az 54. számú főúton – Hajós és Érsekhalma közötti szakasz (77+817 – 79+970 km)” című projekt keretében, míg Érsekhalma a „Kerékpárút-hálózat fejlesztése az 54. számú főúton – Hajós és Érsekhalma közötti szakasz (79+970 – 81+785 km)” című pályázattal jutott 160,54 millió forintos forráshoz. A két települést összesen 3968 méter kerékpárút köti majd össze. 

Korábban mindkét település sikerrel pályázott azon előkészítési projekekre, amelyek keretében elkészültek a kerékpárút kiviteli tervei és lezajlott az engedélyezési eljárás.

A partnerségben megvalósított fejlesztés keretében Hajós 2153 méternyi, Érsekhalma pedig 1815 méternyi  kerékpárutat épít meg, amelynek szélessége 2,6 méter lesz. Mindkét település végrehajt zöldterületfejlesztést is, Hajós 8703 négyzetméteren, Érsekhalma pedig 6741 négyzetméteren. A kivitelezés mellett közlekedésbiztonsági fejlesztések is megvalósulnak.

Az új létesítmény Hajóson a szelvényezés szerint jobb oldalon, a Hajósi Pincefaluból indul, csatlakozva a kerékpáros forgalmat is bonyolító Ezerjó utcához, keresztezi az 54. számú főutat, és onnan a tervezési szakasz végéig a főút szelvényezés bal oldalán, a főúttal közel párhuzamosan halad.

A létesítmény mellett 2010 méter hosszan támfalat hoznak létre, amely súlytámfalként viselkedik és biztosított a víztelenítése. A támfal létrehozása azért szükséges, mert maga az árok NATURA 2000-es területen helyezkedik el, amelyet az önormányzatok nem vesznek igénybe. A támfal teljes hossza mentén, a kerékpárút mindkét oldalán csőkorlát lesz. A csapadékvízet a főút szikkasztó árkaiba vezetik be. A megépülő kerékpárúton napi mintegy 750 kerékpárossal számolnak. A beruházással az önkormányzatok hozzájárulhatnak a biztonságos közlekedési feltételek megteremtéséhez, ennek köszönhetően csökkenhet a balesetek száma.

A fejlesztést indokolja egyrészt az, hogy a hajósi pincefalunak köszönhetően a térségben erőteljes a kerékpáros forgalom. A több mint 1200 pince egy részének érsekhalmai tulajdonosai vannak, akik közül többen gyalog, vagy kerékpárral járnak át. Másrészt a hajósi érseki kastély jelentős turisztikai vonzerőt jelent, a kerékpárút megépítésével pedig vélhetően emelkedik a látogatók száma. További szempont az Érsekhalmán működő gyümölcsfeldolgozó üzem, amelyet sokan közelítenek meg kerékpárral, Hajósról és Érsekhalmáról egyaránt. A kerékpárút nagy segítséget jelent továbbá a főút melletti tanyás térségben élőknek.   

Partnereink: Oldal 1 | oldal2.hu
Készítette: honlap és webáruház készítés www.weboldal-center.hu
© 2011 Érsekhalma Község Önkormányzata. All Rights Reserved.